Vyšetrenie SIBO

01.01.2021

V našom tráviacom trakte žije veľké množstvo mikroorganizmov - črevná mikrobiota, ktorej fyziologickou úlohou je udržiavanie zdravej bariéry medzi črevným riečiskom a črevom, podpora trávenia a slizničnej imunity. V tenkom čreve sú to väčšinou gram pozitívne laktobacily, enterokoky a v malej miere anaeróbne baktérie. 

Naopak črevná mikrobiota hrubého čreva je tvorená gram negatívnymi, anaeróbnymi baktériami (klebsiela, proteus, e.coli). Tieto baktérie premieňajú cukry na plyn, ktorý je zodpovedný za nafukovanie, bolesti brucha a zmeny charakteru stolice. 

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) - bakteriálne prerastanie v tenkom čreve označuje stav, kedy sa zloženie a počet baktérií v tenkom čreve podobá na črevnú mikrobiotu hrubého čreva, čo vedie k poškodzovaniu sliznice tenkého čreva. Vysoké rizikovo vzniku SIBO je u pacientov s chronickým ochorením pankreasu a pečene, starších ľudí, ktorí majú zníženú tvorbu žalúdočnej kyseliny a u ľudí, ktorí užívajú lieky na zníženie jej tvorby (PPI). SIBO môže byť prítomné aj u 50% pacientov s celiakiou a 30-80% pacientov so syndrómom dráždivého čreva. 

K najčastejším klinickým príznakom patria - hnačky, nevoľnosť, nafukovanie, vracanie, únava, bolesti kĺbov, podvýživa, akné alebo rosacea. V dôsledku poruchy vstrebávania živín býva prítomný aj nedostatok vitamínov rozpustných v tukoch (DEKA), B12 a železa. 

Pred vyšetrením je potrebné dodržiavať režimové opatrenia, o ktorých je pacient informovaný pred vyšetrením.  

SIBO môžeme zistiť pomocou analýzy dychu po požití laktulózy (tzv. vodíkový dychový test) prístrojom Gastrolyzer®. Jeho podstata spočíva v tom, že pri kvasení sa tvorí vodík, ktorý sa v čreve vstrebáva a je vydychovaný pľúcami. U pacientov so SIBO sa koncentrácie vodíka vo výdychu zvyšujú skôr, nakoľko dochádza k ich tráveniu nefyziologicky už v tenkom čreve. Pacient pri vyšetrení vypije roztok s obsahom laktulózy a následne v stanovených intervaloch vo vydychovanom vzduchu meriame koncentráciu vodíka. Celkový čas vyšetrenia je 120 až 180 minút (zvyčajne 120 minút). Výsledok je k dispozícii hneď po vyšetrení + konzultácia ohľadom diétnych opatrení a prípadná liečba. 

Objednať na vyšetrenie sa môžete TU. Termín max. do 1 mesiaca.

Kompletná cena vyšetrenia je 33 eur (vrátane testovacieho roztoku, antibakteriálneho filtra a konzultácie). 

Reportáž v Televíznych novinách televízie Markíza k nahliadnutiu TU.