Vyšetrenie SIBO

01.01.2021

V našom tráviacom trakte žije veľké množstvo mikroorganizmov - črevná mikrobiota, ktorej fyziologickou úlohou je udržiavanie zdravej bariéry medzi črevným riečiskom a črevom, podpora trávenia a slizničnej imunity. V tenkom čreve sú to väčšinou gram pozitívne laktobacily, enterokoky a v malej miere anaeróbne baktérie. 

Naopak črevná mikrobiota hrubého čreva je tvorená gram negatívnymi, anaeróbnymi baktériami (klebsiela, proteus, e.coli). Tieto baktérie premieňajú cukry na plyn, ktorý je zodpovedný za nafukovanie, bolesti brucha a zmeny charakteru stolice. 

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) - bakteriálne prerastanie v tenkom čreve označuje stav, kedy sa zloženie a počet baktérií v tenkom čreve podobá na črevnú mikrobiotu hrubého čreva, čo vedie k poškodzovaniu sliznice tenkého čreva. Vysoké rizikovo vzniku SIBO je u pacientov s chronickým ochorením pankreasu a pečene, starších ľudí, ktorí majú zníženú tvorbu žalúdočnej kyseliny a u ľudí, ktorí užívajú lieky na zníženie jej tvorby (PPI). SIBO môže byť prítomné aj u 50% pacientov s celiakiou a 30-80% pacientov so syndrómom dráždivého čreva. 

K najčastejším klinickým príznakom patria - hnačky, nevoľnosť, nafukovanie, vracanie, únava, bolesti kĺbov, podvýživa, akné alebo rosacea. V dôsledku poruchy vstrebávania živín býva prítomný aj nedostatok vitamínov rozpustných v tukoch (DEKA), B12 a železa. 

Pred vyšetrením je potrebné dodržiavať režimové opatrenia, o ktorých je pacient informovaný pred vyšetrením.  

SIBO môžeme zistiť pomocou analýzy dychu po požití laktulózy (tzv. vodíkový dychový test) prístrojom Gastrolyzer®. Jeho podstata spočíva v tom, že pri kvasení sa tvorí vodík, ktorý sa v čreve vstrebáva a je vydychovaný pľúcami. U pacientov so SIBO sa koncentrácie vodíka vo výdychu zvyšujú skôr, nakoľko dochádza k ich tráveniu nefyziologicky už v tenkom čreve. Pacient pri vyšetrení vypije roztok s obsahom laktulózy a následne v stanovených intervaloch vo vydychovanom vzduchu meriame koncentráciu vodíka. Celkový čas vyšetrenia je 120 až 180 minút (zvyčajne 120 minút). Výsledok je k dispozícii hneď po vyšetrení + konzultácia ohľadom diétnych opatrení a prípadná liečba. 

Objednať na vyšetrenie sa môžete TU. Termín max. do 1 mesiaca.

Kompletná cena vyšetrenia je 33 eur (vrátane testovacieho roztoku, antibakteriálneho filtra a konzultácie). 

Aktuálne je zľava do 31.5.2021 vo výške 20% (v žiadanke o vyšetrenie). 

Reportáž v Televíznych novinách televízie Markíza k nahliadnutiu TU.

Príprava pred vyšetrením:

- Po dobu 4 týždňov pred vyšetrením neužívať antibiotiká a nepodstúpiť kolonoskopiu a podobné vyšetrenia

- Po dobu 1 týždňa pred vyšetrením neužívať laxatíva a lieky ovplyvňujúce konzistenciu stolice, ani výživové doplnky na báze fruktózy a laktózy

- Najmenej deň pred vyšetrením (pri pacientoch so zápchou a možným spomalením priechodnosti tráviaceho traktu počas 2-3 dní) držať nasledovnú diétu:

Nejesť pomaly stráviteľné jedlá (fazuľu, jedlá obsahujúce prevahu vlákniny), mlieko a mliečne výrobky, obilniny, orechy, ovocie a zeleninu. Nekonzumovať potraviny a nápoje so zvýšeným obsahom fruktózového (kukuričného) sirupu.

Počas tohto obdobia sa odporúča jesť malé porcie, ryby a hydinu, ryžu, vajcia, piť vodu.

- 12 hodín pred vyšetrením nejesť žiadne jedlá, nepiť tekutiny (okrem vody), nekonzumovať alkohol, nežuť ani žuvačky, cukríky. Úplne sa zdržať akejkoľvek konzumácie, okrem čistej vody.

- Pacient sa na vyšetrenie dostaví ráno, nalačno, pri dodržaní hore uvedených podmienok. Doma pred vyšetrením si je potrebné umyť zuby, ale nie neskôr ako 2 hodiny pred vyšetrením. 2 hodiny pred vyšetrením už nespať, nefajčiť ani necvičiť

- Pacient ráno pred vyšetrením nemá brať žiadne predpísané lieky, ale je potrebné ich vziať na ranné vyšetrenie so sebou, užije ich po vypití roztoku.

- Najmenej 1 minútu pred vyšetrením sedieť v úplnom kľude a pokojne dýchať

UPOZORNENIE: Pokiaľ sa precízne nedodržujú uvedené zásady, senzitivita a špecificita testu môže klesnúť až pod 60%.